nokianmammat@nokianmammat.net

Search
Close this search box.

Etäkuntavaalipaneeli 2/6: Palveluiden suunnittelu

Etäkuntavaalipaneeli tarkastelussa palveluiden suunnittelu

Julkaisemme Mammojen blogissa sekä somekanavissamme kuntavaalien alla eri puolueiden kannanottoja yhdistykselle ja jäsenillemme tärkeistä teemoista.

Kysyimme puolueilta kuusi kysymystä liittyen lapsiin ja lapsiperheisiin Nokialla. Julkaisemme puolueiden vastauksia yksi kysymys kerrallaan. Vastaus on puolueen näkemys asiasta, ei kenenkään ehdokkaan henkilökohtainen mielipide.

2. Kysymys: Palveluiden suunnittelu

Toimivien palveluiden muotoilussa keskeistä on ymmärtää asiakkaan tarpeet ja toiveet, oli kyse sitten leikkipuistoista tai terveyspalveluista. Miten te huolehditte siitä, että perheet pääsevät jatkossa mukaan perheiden ja lasten palveluiden suunnitteluun?

Vastanneiden puolueiden vastaukset aakkosjärjestyksessä.

Eläinoikeuspuolue

Perheet tulisi osallistaa heitä koskevaan päätöksentekoon, ylipäätään demokratia tulisi ymmärtää vallankäytön muotona, jossa yksilöt ovat aktiivisesti mukana muodostamassa päätöksiä, jotka vaikuttavat heidän elämäänsä. Kuntalain 22 pykälän mukaan kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaa, ja tämä koskee myös lapsia. Kunnanvaltuuston velvollisuus on lain pykälän toteutuminen.

Vaikuttamismahdollisuuksia voitaisiin edsitää esimerkiksi kuulemis- ja keskustelutilaisuuksilla, mielipidekyseilyllä, valitsemalla palveluiden käyttäjiä kunnan toimieimiin ja vakiinnuttamalla kansalaisraadit päätöksenteon tueksi. Pitäisi myös tukea lapsiperheitä edustavien yhteisöjen oma-aloitteista asioiden suunnittelu- ja valmistelutyötä. Uusien harrastepaikkojen ja leikkipuistojen toimivuuden varmistamiseksi suunnitteluun tulee ottaa mukaan mukaan paikkojen loppukäyttäjät.

Oleellista on myös se, että lasten palveluiden suunnittelun ja kehittämisen yhteydessä tehdään lapsivaikutusten arviointi, jotta voidaan ennakoida miten päätökset vaikuttavat lasten oikeuksien toteutumiseen ja millaisia hyötyjä tai mahdollisia haittoja päätöksistä lapsiin kohdistuu.

—————————————————

Keskusta

Ehdotuksemme olisi, että kaupungin sivuilla olisi kaikille avoin keskustelufoorumi, jossa ajankohtaisia kyselyitä ikäryhmäkohtaisesti suunnitteilla oleviin asioihin.  Näin kaikilla kuntalaisilla olisi mahdollisuus päästä vaikuttamaan/kertomaan mielipiteensä.

—————————————————

Kokoomus

Kokoomuksen mielestä lapsia ja perheitä tulee osallistaa enemmän mukaan suunnitteluun. Tämä onnistuu esimerkiksi kyselyillä ja avoimilla keskustelutilaisuuksilla. Myös nuorisovaltuuston näkemyksiä pitää huomioida päätöksenteossa.

—————————————————

Kristillisdemokraatit

Tarvitaan luovia, liikkuvia, digitaalisia ja tarpeen mukaan muuttuvia ja läheisyysperiaatteen täyttäviä palveluita. Päätöksenteko pitää siis tehdä mahdollisimman lähellä ihmistä ja perhettä. Uusilla teknisillä sovelluksilla voidaan mahdollistaa kuntalaisdemokratian – ja kuulemisen kehittäminen. Palautteen ja ideoiden kerääminen pitää tehdä helpoksi ja kunnan pitää olla aktiivinen sosiaalisessa mediassa.

—————————————————

Perussuomalaiset

Nokian Perussuomalaisten valtuutetut ja kuntavaaliehdokkaat ovat sillä kuuluisalla ”herkällä korvalla” kuuntelemassa perheiden esille tuomia puutteita tai epäkohtia liittyen lasten ja perheiden palveluihin. Niitä on mahdollista korjata valtuustoaloittein. Lapsiperheillä on myös mahdollisuus tehdä kuntalaisaloitteita asioista, joihin kaipaavat muutosta. Palvelutarve on nykyisin helppoa selvittää myös sähköisesti, tähän projektiin voisivat ottaa osaa myös koulut.

Nokian Perussuomaisten hallituksen yksimielinen kannanotto.

—————————————————

Vasemmisto

Toimivien palveluiden muotoilussa keskeistä on ymmärtää asiakkaan tarpeet ja toiveet, oli kyse sitten leikkipuistoista tai terveyspalveluista. Miten te huolehditte siitä, että perheet pääsevät jatkossa mukaan perheiden ja lasten palveluiden suunnitteluun?

Kuntalaisille on järjestetty kyselyitä ja kuulemistilaisuuksia päätettävistä asioista. Näiden todellista vaikutusta päätöksentekoon tulisi vastaisuudessa entistä tarkemmin seurata ja seurannan tulokset myös julkaista esim.paikallislehdessä. Nokialla on nuorisovaltuusto, jonka kautta lasten ja nuorten näkökulmaa voi tuoda esille.

Kuulemistilaisuuksia voisi kehittää säännöllisiksi ja helposti saavutettaviksi, asuinalueilla tapahtuviksi,  esimerkikksi yhteistyössä omakotiyhdistysten ja muun asukastoiminnan sekä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

—————————————————

Vihreät

Kuntakyselyt tulee toteuttaa monipuolisesti eri kanavissa. Haasteena on usein saada kuuluviin niiden ryhmien ääni, jotka eivät sitä saa muutenkaan kuuluviin ja ääneen pääsevät herkästi vain jo valmiiksi aktiiviset. Tämän vuoksi on tärkeää kuulla aktiivisesti myös näiden ryhmien parissa toimivia järjestöjä ja yhdistyksiä, joilla on mahdollisuus nostaa esiin myös vähemmistöjen ääntä. Lapsivaikutusten arvioinnin tulee olla osa palveluiden suunnittelua.

Jaa blogipostaus:

Lisää blogipostauksia