Julkaisemme Mammojen blogissa sekä somekanavissamme kuntavaalien alla eri puolueiden kannanottoja yhdistykselle ja jäsenillemme tärkeistä teemoista.
Kysyimme puolueilta kuusi kysymystä liittyen lapsiin ja lapsiperheisiin Nokialla. Julkaisemme puolueiden vastauksia yksi kysymys kerrallaan. Vastaus on puolueen näkemys asiasta, ei kenenkään ehdokkaan henkilökohtainen mielipide.
1. Kysymys: Lapsiperheiden Nokia
Nimetkää kolme suurinta ongelmaa, kehittämiskohdetta tai aihetta, jotka ovat nokialaisille lapsiperheille keskeisiä. Miten edistätte näitä asioita eteenpäin?
Vastanneiden puolueiden vastaukset aakkosjärjestyksessä.
Eläinoikeuspuolue:
Rikas lähiluonto
Rikas lähiluonto on tärkeä osa lapsiperheiden elämää ja se tulisi Nokialla turvata. Kaupungin viher- ja luonnonalueiden määrää tulee lisätä ja niitä tulee suojella. Nokialla tulisi olla myös kantakaupungissa ja muilla asuinalueilla luonnontilaisia ja hoitamattomia alueita sekä luonnon itsensä, muiden eläinten että ihmisten vuoksi. Luonnonympäristöjen raivaamista uudisrakentamisen tieltä voidaan välttää olemassa olevaa rakennuskaavaa tiivistämällä. Uudisrakentamisen sijaan tulisi pyrkiä kunnostamaan ja muokkaamaan jo olemassa olevia rakennuksia. Jos tämä ei ole mahdollista, uudisrakentaminen tulisi tehdä jo rakennetulle alueelle luonnonalueiden sijaan.
Toimiva ja turvallinen liikenne
Toimivalla kaupungin sisäisellä- ja lähiliikenteellä voidaan parantaa lapsiperheiden palveluiden saatavuutta ja helpottaa arkea, etenkin niiden perheiden osalta joilla ei ole käytössä henkilöautoa. Etenkin joukkoliikennettä kantakaupungin ulkopuolelle haja-asutusalueille tulee edelleen kehittää. Junaseisakkeen rakentaminen Siuroon ja Linnavuoreen olisi merkittävä asia tässä. Kaupungin sisäisestä liikenteestä tulisi tehdä turvallisempaa ja toimivampaa ottamalla käyttöön kaupunkipyörät. Samalla tulisi kehittää pyörä liikenneväyliä, pyöräpysäkointiä ja pyörien itsehuoltopisteitä. Liikenneturvallisuutta niin ihmisille kuin muille eläimillekin tulisi kehittää rakentamalla tiealueiden poikki kulkevia vihersiltoja ja pieneläinputkia.
Panostetaan mielenterveyspalveluihin
Koronaa edeltävänä aikana suomalaisten mielenterveys oli jäänyt jälkeen fyysisestä terveydestä, ja korona aika on lisännyt eroa entisestään. Nuoruuden tärkein kehitystehtävä on löytää oma porukka ja yhteisö sosiaalisen kanssakäymisen kautta, etenkin koulut ja oppilaitokset koulumatkat mukaan lukien ovat tässä tärkeitä toimintakenttiä. Koronavuoden takia tämä on ollut lähes kokonaan katkolla, minkä johdosta koronalla on ollut erityisen haitallinen vaikutus nuoriin. Lasten ja nuorten hyvinvointiin on kiinnitettävä nyt erityistä huomiota, sillä lapsuudella on merkittävä vaikutus koko elämänkaaren ja mielenterveyden rakentumiseen. Mielenterveyden häiriöillä on vaikutus nuorten ja lasten lisäksi koko perheeseen. Mielenterveyden häiriöt ovat nuoruusikäisten tärkein toimintakykyä alentava sairausryhmä.
Mielenterveydenpalveluihin osana terveydenhuoltoa tulee osoittaa enemmän varoja. Perhekeskuksessa ammattilaisten mielenterveystaitojen koulutusta tulee tarvittaessa kunnan taholta tukea ja mielenterveystyötä edustavien järjestöjen toiminta tulee tuoda osaksi perhekeskusta. Nokialla tavoitteeksi on otettava Terapiatakuun toteutuminen. Oleellista on että mielenterveyspalveluita tarkastellaan hinnan sijasta laatu edellä. Terveydenhuollon lisäksi lasten ja nuorten mielenterveyttä tulee tukea myös Varhaiskasvatuksessa ja kouluissa ottamalla käyttöön ja mielen hyvinvointia vahvistavia toimivia käytäntöjä. Esimerkiksi mielenterveystaitojen opettelu ja opettaminen on otettava vahvasti osaksi kaikkea lasten ja nuorten kasvatus- ja opetustyötä.
—————————————————
Keskusta
Kehittämistä:
1. Liikennepuisto lapsille.
2. Nuorisolle asianmukaiset nuorisotilat, kirjaston yhteydessä olevat ovat osoittautuneet liian pieniksi.
3. Penttilänpuiston pulkkamäkeen valaistus
Asioiden eteenpäin vienti lautakunnan/lautakuntien kautta.
—————————————————
Kokoomus
- Jokaisen lapsen ja nuoren pitää saada laadukasta varhaiskasvatusta ja opetusta. Edistämme asiaa turvaamalla riittävät resurssit vuosittain talousarviossa.
- Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmat. Edistämme asiaa niin, että tukea suunnataan entistä enemmän ennaltaehkäiseviin toimiin ja näin ehkäistään vakavien ongelmien syntyä sekä syrjäytymistä.
- Jokaisella lapsella pitää olla harrastus ja mahdollisuus tuntea itsensä arvokkaaksi ja tärkeäksi. Edistämme asiaa mahdollistamalla harrastustoimintaa ja sen rahoitusta. Vuorovaikutustaitojen opettaminen varhaiskasvatuksessa ja kouluissa.
—————————————————
Kristillisdemokraatit
– Nokian perhekeskuksen resurssivaje on korjattava. Palveluiden painopiste on oltava ennaltaehkäisevässä työssä ja apua on oltava saatavilla matalalla kynnyksellä. Tämä tulee aina kunnalle edullisemmaksi kokonaiskuvassa. Perheiden akuuttiin tarpeeseen pitää olla saatavilla kotipalvelua.
– Kotihoidon tuen kuntalisä tulisi Nokialla palauttaa, koska mielestämme kotihoito tai hoito pienessä ryhmässä kuten perhepäivähoidossa on lapsen kehitykselle paras vaihtoehto kolmeen ikävuoteen saakka. Kotihoito pitää olla todellinen vaihtoehto perheelle. Toki myös subjektiivinen päivähoito-oikeus on hyvä, koska perheillä pitää olla valinnanvapaus koskien lastenhoitoa.
– Lapsiperheiden kaupallisia palveluita kuten urheiluväline- ja lastenvaatekauppoja pitäisi houkutella lisää Nokialle tukemalla yrityksiä ja mahdollistamalla niiden toiminta.
—————————————————
Perussuomalaiset
1. Lastensuojeluilmoitusten määrä on lisääntynyt edelleen viime vuonna edellisvuotiseen tapaan. Vuodelle 2021 perhepalveluihin saadaan yksi uusi sosiaalityöntekijä ja yksi sosiaaliohjaaja. Tilannetta tulee seurata edelleen ja ongelmiin puuttua nopeasti. On huolehdittava, että lastensuojelun resursseja eli työntekijöitä on riittävästi vastaamaan kasvaneeseen tarpeeseen. Ennaltaehkäisevästä lastensuojelusta emme voi säästää, jos niin tehdään, se näkyy kasvavana nuorten/nuorten aikuisten syrjäytymisenä ja työkyvyttömyytenä. Erityislasten kohdalla ongelma Nokialla on, etteivät ne nepsyt joilla ei ole kehitysvammadiagnoosia, saa vammaispalveluista tarvitsemaansa apua. Lähikunnissa käytännöt vaihtelevat.
2. Perusterveyspalveluiden saavutettavuutta on parannettava ja jokaisen palvelun jonotilanteen/hoitovelan kehitystä on seurattava ja korjaukset tehtävä nopeasti. Ongelmia on tällä hetkellä jo hoitoon pääsyssä.
3. Tilaongelmat on hoidettava kuntoon suunnitellun mukaisesti ja käyttöomaisuudesta huolehdittava entistä paremmin. Koulujen ja muiden tilojen investoinnit toteutuvat osittain vasta tulevaisuudessa, tilaohjelmissa on edelleen mahdollisuuksia huomioida lapsiperheiden tarpeita paremmin ja varmistaa tilojen monikäyttöisyys.
”Perheillä on tärkeää olla yhteistä aikaa. Ehdotamme yhdistyksille, että hekin voivat markkinoida perheen säännöllistä viikoittaista toimintatapahtumaa, joka kerää perheen yhteen. Tilaisuudessa kukin jäsen voi vuorollaan ilmaista huoliaan ja toiveitaan, joita sitten yhdessä päätetään ratkaista ja toteuttaa. Toimintojen aiheet voivat sisältää hyvinkin monia teemoja, kuten virkistys-, koulutus- ja talousasioita.”
Vastaus on Nokian Perussuomaisten hallituksen yksimielinen kannanotto.
—————————————————
Vasemmisto
Kaikilla lasten kanssa työtä tekevillä tahoilla on liian vähän työntekijöitä:
– lastensuojeluun sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin tulisi saada lisäresurssia jotta näiden palveluiden saatavuus olisi helpompaa (esim. soittoaikaa mielenterveyspalveluihin lisää, puhelinpalvelu myös viikonloppuisin) ja nopeampaa (apua olisi saatava silloin kun sen tarve on, mieluummin ennaltaehkäisevästi)
– päiväkoteihin ja kouluihin tulisi saada lisää tukea antavia aikuisia, ryhmissä on myös erityistä tukea tarvitsevia sekä enemmän haasteita kaipaavia lapsia ja nuoria joiden kasvun ja oppimisen edistämiseen tarvitaan useampi aikuinen. Lisäksi koulukuraattori-, koulupsykologi- ja kouluterveydenhoitajapalveluita tarvitaan lisää, nyt oppivelvollisuuden pidennyttyä erityisesti toiselle asteellle.
Lisäksi pitäisi pysähtyä pohtimaan uusia, arkeen sopivia ja ennaltaehkäiseviä keinoja lasten tukemiseen kuten Sitouttavan kouluyhteisötyön malli. Mahdollisuuksien luominen ennaltaehkäiseviin toimiin päiväkodeissa ja kouluissa vähentää lastensuojelu- ja mielenterveyspalvelujen tarvetta.
Lasten ja nuorten lähipalveluiden ja lähiluonnon säilyttäminen ja kehittäminen vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin
– luonto on osa identiteettiämme ja kulttuuriamme: kaikilla tulee olla mahdollisuus kulkea lähimetsässä, läheisillä rannoilla, puronvarsilla ja kallioilla
– leikkipaikat, päiväkodit, koulut, nuorisotilat tulisi suunnitella ja säilyttää lähellä
– erityisryhmiin ja toisen asteen oppilaitoksiin kulkeminen pitää järjestää siten, että lapsilla ja nuorilla ei mene kohtuuttomasti aikaa koulumatkoihin.
Nokian Vasemmistolle on tärkeää lapsivaikutusten arviointi tehtäessä päätöksiä niin terveys- ja sosiaalipalveluista, koulutuksesta, vapaa-ajan toiminnasta kuin kaavoituksestakin. Jokainen päätös koskee myös lapsia, siis tulevaisuutta.
Nokian Vasemmisto on tehnyt ja tekee aloitteita kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Toimimme aloitteiden puolesta sekä ruohonjuuritasolla että lautakunnissa, kaupunginvaltuustossa ja kaupunginhallituksessa.
Yhteistyö eri ryhmien kesken on tärkeää mahdollisimman hyvien ratkaisujen aikaansaamiseksi. Mikään puolue ei voi yksin kehittää lapsiperheille turvallista ja hyvinvointia tuottavaa Nokiaa. Siksi Vasemmisto pyrkii keskusteluihin, kuuntelemaan kuntalaisia sekä muiden ryhmien päätöksentekijöitä ja on tarvittaessa valmis tarkistamaan näkökulmaansa.
—————————————————
Vihreät
1. Eriarvoistuminen näkyy kunnassa ja heikommassa asemassa olevat perheet voivat yhä huonommin. Huono-osaisuus kasaantuu ja siirtyy sukupolvien yli. Tämä näkyy mm. perhepalveluiden ruuhkaantumisella. Avun saaminen kestää joissain tilanteissa jopa kuukausia. Palveluiden saavutettavuutta tulee parantaa ja apua saada viikon sisällä sitä hakiessa. Resursseja on lisättävä niin, että nämä toteutuvat. Painopistettä tulee siirtää korvaavista palveluista ennaltaehkäiseviin ja matalan kynnyksen palveluihin.
2. Lapsiperheköyhyyden vuoksi kaikilla lapsilla ei ole yhtäläisiä mahdollisuuksia osallistua harrastustoimintaan. Jokaiselle koululaiselle tulee olla tarjolla yksi ilmainen harrastus ja koululiikuntaan tarvittavat välineet löytyä koululta käyttöön ilman, että jokaisen perheen tarvitsee hankkia esimerkiksi omat sukset ja luistimet.
3. Lasten ja nuorten ääni tulee saada kuuluviin kunnan päätöksen teossa entistä vahvemmin. Nuorisovaltuuston rooli tulee pitää vahvana, mutta tämä ei saa olla ainoa tapa kuulla lasten ja nuorten mielipiteitä. Kun lapset ja nuoret otetaan mukaan kuntasuunnitteluun, luodaan yhdessä tasa-arvoisempaa kuntaa, josta löytyy kiinnostavia paikkoja kokoontua ja harrastaa myös lapsille ja nuorille.