Menneenä perjantaina saimme Perheparkkiin vieraaksemme Nokian Karjala-seuran kertomaan rotinaperinteestä. Vierailun taustalla oli herkullinen syy, sillä Karjala liitto on valinnut rotinarinkelin vuoden leivonnaiseksi. Perheparkkiin osallistujat pääsivätkin myös maistamaan tätä herkullista leipomusta.
Rotinan ideana on ollut tarjota helpotusta vauvaperheen arkeen viemällä ruokalahjoja. Näin äidille jäi enemmän aikaa lepäämiseen ja synnytyksestä toipumiseen. Perinne on alkanut jo 1700-luvulla Itä-Suomessa. Erityisen vahvana se on elänyt Karjalassa, jossa naapurit, sukulaiset ja ystävät tulivat pian synnytyksen jälkeen tervehtimään äitiä ja lasta ja toivat tullessaan ruokaa ja herkkuja.
Perinteisesti miesten tapana oli lahjoittaa lapselle ”hammasrahaa”, joka sujautettiin vaivihkaa vauvan tyynyn alle. Naisten tuomisina saattoi olla esimerkiksi palvattua lihaa, voita, kananmunia tai muita elintarvikkeita. Suosituin tuominen oli kuitenkin rotinarinkeli, joka oli iso letitetty pullapitko. Pitko oli aseteltu ympyrän muotoon ja sen keskellä saattoi olla keksejä tai myöhemmin jopa karamelleja.
Sukua saapui joskus kaukaakin äitiä ja lasta katsomaan. Kaukaa saapuneet sukulaiset olivat usein yötä perheessä ja vierailulla saatettiin pohtia monenlaisia suvun asioita. Rotinaperinne oli myös äitiysneuvontaa. Kun suvun vanhemmat äidit saapuivat tervehtimään lasta, opettivat he samalla uudelle äidille lapsenhoitoa.
Rotinaperinnettä olisi hyvä vaalia myös nykypäivänä. Vanha kaunis ajatus siitä, että äiti saisi levätä synnytyksen jälkeen kuulostaa edelleen ajankohtaiselta. Ja kyllähän äitiä ja lasta muistetaankin nykyään monin tavoin: perinteisen pullapitkon sijaan saatetaan viedä lapselle vaatteita tai leluja ja perheelle muita herkkuja.
Nykypäivään rotinaperinne kääntyisi hyvin vaikka viemällä vauvaperheeseen makaronilaatikkovuoka, kassillinen elintarvikkeita tai herkkuja kahvipöytään.
Miten sinä tuunaisit rotinarinkelin nykyaikaan?
Teksti ja kuva: Riikka Rannikko